The Cut

The Cut

1-09-2018

This building works to its Passivhaus principles and costs less than £100 a year to heat

The Cut, is a new-build, four-bedroom family home with stunning views over Stroud in the Cotswolds designed by the team at Charlie Luxton Design.

A tight budget and a desire for a very low energy home by clients Tara and Dimitri drove the design, resulting in a simple rectangular plan that exploits the steep drop across the site. The couple relocated from Richmond, west London, in their search for more home for their money for their growing family.

Tara said:” I was looking for something architecturally exciting, with contemporary design but also we wanted a truly energy efficient new home. Nothing we found in our house hunt through the Cotswolds with its beautiful landscapes and chocolate box cottages lived up to this dream.” And so the couple chose to buy a plot of land and build their own home, and saved themselves over £130,000 as a result.

The roadside approach leads to a single-storey with a double storey to the rear, facing out to the five valleys view.

The Cut2

Super insulation, triple glazing in the windows from Rationel, airtightness and MVHR based on Passivhaus principles have created a building that costs a staggering less than £100/year to heat.  

The concrete blocks, which provide the thermal mass and the external walls of the building, are wrapped in 300mm of polystyrene and finished in reclaimed Welsh slate and English cedar cladding.  Combined with 5mm aluminium cowls this creates an affordable, simple, modern vernacular home.

The team from Charlie Luxton Design said:” When specifying the windows and doors, Rationel Auraplus was an easy choice. We felt that the crisp, modern profiles chimed with the design intent for the project; contrasting reclaimed Welsh slate with aluminium cowls and alu-clad timber frames to achieve a contemporary interpretation of a vernacular aesthetic. Further to this, the thermal performance of the units met our near-passivhaus targets, within what was quite a challenging budget.”

Tara and Dimitri had a budget of £20,000 for their windows and doors from Rationel. They chose triple glazing and the windows were made to order, to their exact specification. Rationel windows are designed in Denmark and manufactured in Windows Village in Poland, a massive 100,000 sq m plant with high tech manufacturing processes.

When the windows were delivered to building site, it required a massive crane to bring them into position, and then it was down to the builder to ensure they were properly installed with no air leakages.

The choice of big windows is a massive threat to air tightness. The potential heat loss from the junction between insulation needs precise installation process by the builder.  Tara and Dimitri sacrificed sliding doors for one big sheet of glass with a juliette balcony door which floods the upstairs area in this upside down house, with natural light and amazing views. This choice saved them £5,000.

But when it came to Passivhaus testing, The Cut performs extremely well, and reached  less than 0.85 air changes per hour. The Passivhaus Standard is 0.6.

Internally, raw power floated cement floors are contrasted with highly finished Douglas Fir and ply joinery  - challenging  the idea that low energy means no style! The wonderful client documented the process, warts and all in her blog.

The Cut3

Learn about the importance of windows and doors in your home.

Case stories

View all
Cookies on Rationel.co.uk

By continuing to use rationel.co.uk you accept the use of cookies.